Tanjong Malim,  july - 6


Pegawai Tadbir Undang-Undang (N41)  Majlis Daerah Tanjong Malim (MDTM), Shahruddin Bin Jaafar didapati tidak mempunyai kelulusan akademik yang sempurna. Di samping itu,sijil ijazah yang dimiliki oleh beliau juga didapati palsu.Hasil siasatan terperinci pasukan khas pihak Media Desam didapati banyak maklumat tentang pemalsuan dokumen dan ijazah beliau.


   Shahruddin Bin Jaafar telah berkhidmat di MDTM lebih daripada

13 tahun sebagai Penolong Pegawai Undang-Undang (L29) dan Pembantu Undang-Undang (L27) .Pada bulan Ogos 2016,beliau telah dilantik sebagai Pegawai Tadbir Undang-Undang(N41) di MDTM dan beliau dipilih daripada temuduga terbuka. Bagi pelantikan tersebut beliau telah menyerahkan Ijazah Sarjana Muda Undang-Undang daripada University Of Northumbria di MDTM.Hasil siasatan pihak Media Desam didapati bahawa beliau tidak pernah ke universiti tersebut di United Kingdom.


   Satu pasukan khas telah ditubuhkan oleh pihak Media Desam untuk membuat satu siasatan terperinci terhadap Ijazah dan sijil akademik Pegawai Tadbir Undang-Undang MDTM tersebut. Berikutan itu, dua perjumpaan pada 24/5/2017 dan 29/5/2017 telah diadakan bersama Yang DiPertua MDTM, Mohd Syukri Bin Azaari dengan pihak Media Desam  untuk berbincang dan memberi maklumat tentang kesemua salahlaku yang berlaku di MDTM dan juga untuk memberi maklumat tentang Ijazah Palsu Pegawai Tadbir  Undang-Undang ,Sharuddin Bin Jaafar. Tidak ada sebarang keputusan atau tindakan diambil oleh Tuan YDP untuk merektifikasikan isu-isu tersebut walaupun pihak Desam telah memberi kesemua bukti-bukti yang kukuh tentang ijazah palsu tersebut. Akan tetapi,pada perjumpaan tersebut juga Pihak Media Desam menemui bukti-bukti dan dokumen-dokumen berkenaan sijil akademik Pegawai Tadbir Undang-Undang ,Sharuddin Bin Jaafar.

சட்ட அதிகாரிக்கு சரியான கல்வித் தகுதி இல்லை?
சான்றிதழ்கள் போலி? கொல்லைப்புற வழியில் பதவி?
( இலக்கியன் )

 1 இலட்சத்திற்கும் மேலான வாசகர்களின் ஆதரவுடன்...

”தேசம்” வலைத்தளம்

jarak jauh (Distance Learning). Ini membuktikan beliau tidak menghabiskan pengajiannya dengan sempurna. Untuk makluman pihak penguasa , tidak ada pengecualian matapelajaran ( subject exemption )  akan diberi untuk Pengajian Ijazah Undang-undang di Universiti tersebut ( maklumat ini khas untuk Tuan Yang Dipertua MDTM) .


   Pihak Desam juga bersedia mendedahkan kesemua bukti-bukti, video dan rakaman suara yang diperolehi daripada siasatan yang dilakukan di University of Northumbria, Kolej Nirwana, agensi kerajaan seperti Jabatan Perkhidmatan Awam, Imigresen dan Majlis Daerah Tanjong Malim.


   Pihak Media Desam juga telah membuat satu laporan polis rasmi  berikutan hal ini. Dengan laporan dan bukti- bukti yang diperolehi ,satu siasatan terperinci sedang dilakukan oleh Bahagian Jenayah Komersial yang diketuai oleh Pegawai Penyiasat Inspektor Hairuddin terhadap ijazah palsu Pegawai Tadbir Undang-Undang MDTM. Pihak Media Desam juga berharap, pihak polis dan pegawai penyiasat En.Hairuddin akan membuat siasatan tanpa dikompromi oleh pihak-pihak tertentu dan menjalankan tugas dengan tegas,adil dan berhemah. Kami pihak Desam bersedia berganding bahu dengan pihak polis untuk membantu dalam siasatan tersebut. Isu ini juga telah menjadi ‘viral’ sejak kebelakangan ini dikalangan rakyat.

   Kesemua maklumat tersebut juga telah diserahkan kepada pihak Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia(SPRM) oleh pihak Desam untuk mengambil tindakan terhadap pegawai-pegawai terlibat dalam sindiket penjualan sijil ijazah dan pengambilan jawatan dalam perkhidmatan awam di MDTM yang dikompromi .    

   Persoalannya sekarang, bagaimana seseorang boleh mendapatkan sijil ijazah sebelum menamatkan pengajiannya dengan sempurna? Apakah pengiktirafan daripada Jabatan Perkhidmatan Awam untuk ijazah tersebut? Adakah SOP Jabatan Perkhidmatan Awam telah dikompromi atau disalah tafsirkan oleh pihak MDTM? Bagaimanakah jawatan kerajaan telah diberi oleh MDTM untuk seseorang yang tidak menamatkan pengajiannya dengan sempurna? Sindiket mana yang menjual ijazah palsu ini kepada Pegawai tadbir Undang-Undang MDTM tersebut? Siapakah lagi dalang daripada MDTM yang terlibat dalam sindiket penjualan ijazah palsu ini? Adakah Pegawai Undang-Undang tersebut boneka pegawai atasan di MDTM? Walaupun kesemua maklumat telah diberi kepada ahli-ahli majlis MDTM , mereka hanya mendiamkan diri untuk menjaga jawatan ahli majlis dan elaun-elaun yang diberi oleh Majlis Daerah Tanjong Malim. (Salah seorang ahli majlis yang bernama Prof.Dr.Sharifuddin Zainuddin , adalah bekas Pelatih Pegawai Tadbir dan Diplomatik dan juga seorang professor yang memegang jawatan Ahli Jawatankuasa tindakan tatatertib MDTM ) . Apakah tindakan Ahli Majlis tersebut yang pernah menjadi tenaga pengajar di universiti tempatan dalam hal pemalsuan ijazah ini ? Sindiket mana yang memasukkan data Pegawai Tadbir Undang-undang tersebut di dalam sistem pengkalan pelajar di University Of Northumbria?

   Kebelakangan ini,negara kita dilanda ‘kanser’ pemalsuan sijil akademik dan pihak Media Desam menyeru agar pihak penguasa seperti Polis Diraja Malaysia dan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia untuk mengambil tindakan tegas terhadap individu atau sindiket yang menggunakan dan menjual sijil akademik palsu dan membanteraskan kegiatan jenayah ini diperingkat awal lagi.Pihak Desam juga menekankan bahawa jika isu seperti ini menular ia mampu menjatuhkan kredibiliti perkhidmatan awam di samping menjatuhkan martabat penjawat awam.

   Kesimpulannya, seseorang yang mempunyai kelayakan yang sempurna ditindas dan dipinggirkan oleh kegiatan-kegiatan pemalsuan ijazah seperti yang dilakukan di MDTM. Adakah kegiatan ini hanya berlaku di Majlis Daerah Tanjong Malim atau di agensi Kerajaan yang lain? 

   Pihak Desam berikrar untuk membantu untuk membanteras kegiatan pemalsuan ijazah dan dokumen-dokumen serta menjadi mata dan telinga kepada Kerajaan Malaysia sekali gus menambah baik mutu perkhidmatan awam. Pihak Desam juga akan memberi input yang mampu meningkatkan lagi intergriti penjawat awam, contohnya dari segi pencegahan dalam penyalahgunaan(kuasa) dan perolehan.

   
Dengan bukti-bukti yang kukuh ,pihak Media Desam akan mendedahkan isu ijazah palsu Pegawai Tadbir Undang-Undang MDTM ,Sharuddin Bin Jaafar di “BAHAGIAN 2” akan datang tidak lama lagi.

"Sowmyan"

​Dr. L.Srinivasan

​Channel Incharger /

India Branch Head

​Desam Online Channel

Tiruvannamalai.

Tamilnadu. India.

Mr. Gunalan Manium, 
Founder / Chief Editor

Desam Online Channel
Malaysia.

   Malahan kini, diploma yang dimiliki oleh En.Shahruddin Bin Jaafar juga didapati palsu. Bukti-bukti yang didapati daripada perjumpaan dengan Tuan Yang DiPertua MDTM,pihak Media Desam menemui Sijil  ‘Diploma In Law’ dan ‘Bachelor In Laws’ Pegawai Tadbir undang-undang MDTM diperolehi pada hari yang sama iaitu 08-07-2011 daripada University Of Northumbria,United Kingdom. Ini merupakan sesuatu yang mustahil dimana pihak Desam mempersoalkan bagaimana sijil akademik boleh diperolehi pada tarikh yang sama? Selain itu,bagaimana nombor siri (serial number) yang sama diberi untuk kedua-dua sijil diploma dan ijazah?Bagaimana sijil-sijil ini diperolehi oleh beliau walaupun rekod imigresen menunjukkan beliau tidak pernah ke United Kingdom? Selain itu,pihak Desam telah menghubungi Univeristy Of Northumbria dan ia didapati University tersebut tidak pernah menawarkan kursus ‘Diploma In Law’ pada bila-bila masa. Justeru itu,ia boleh disimpulkan bahawa kesemua sijil-sijil akademik tersebut di atas adalah palsu.


   Di samping itu,En.Shahruddin Bin Jaafar telah mendaftarkan diri di Kolej Nirwana untuk meneruskan pengajian jarak jauh Ijazah Undang-Undang University Of Northumbria (Distance Learning). Bagi mendapatkan Ijazah Undang-Undang yang diiktiraf oleh kerajaan Malaysia untuk urusan pelantikan ke dalam perkhidmatan awam, beliau seharusnya mengambil 8 matapelajaran wajib selama dua tahun di Kolej Nirwana,Malaysia dan 4 matapelajaran wajib selama setahun di University Of Northumbria,United Kingdom ( 2 tahun di Malaysia + 1 tahun di United Kingdom ).


   Keseluruhan matapelajaran wajib (Compulsory Subject) untuk mendapatkan Ijazah Undang-Undang daripada University Of Northumbria  adalah 12 matapelajaran. Akan tetapi  beliau hanya mengambil 10 matapelajaran sahaja.Beliau juga meneruskan pelajaran di Kolej Nirwana secara pengajian jarak jauh (Distance Learning) .Pengajian jarak jauh ijazah undang-undang University of Northumbria adalah akan mengambil masa selama 4 tahun. Akan tetapi, transkrip menunjukkan bahawa beliau hanya mengambil 10 matapelajaran sahaja. Ini menunjukkan beliau hanya mengambil masa selama 3 tahun sahaja untuk menamatkan pengajian secara

   சாருடின் பின் ஜபாரின் கல்விப் பின்புல விசாரணையில் அவர் நோர்த்தம்பிரியா பல்கலைக்கழகத்தின் சட்டப் படிப்பினை தொடர நிர்வானா கல்லூரியில் பதிந்து இருக்கின்றார். நிர்வானா கல்லூரியில் நோர்த்தம்பிரியா பல்கலைக்கழக சட்டப் பட்டையக் கல்வியை மேற்கொள்ள இரண்டு ஆண்டுகள் 8 கட்டாயப் பாடங்களை நிர்வானா கல்லூரியிலும் ஓராண்டு 4 கட்டாயப் பாடங்களை இங்கிலாந்தில் உள்ள நோர்த்தம்பிரியா பல்கலைக்கழகத்திலும் படித்து முடிக்க வேண்டும் என்பது அடிப்படை வரையறை. 
ஆனால், இந்த சட்ட அதிகாரி இரண்டு ஆண்டுகள் 8 கட்டாயப் பாடங்களை நிர்வானா கல்லூரியில் பயின்று இருக்கிறார். ஆனால், மீதமுள்ள ஓராண்டை இங்கிலாந்தில் உள்ள நோர்த்தம்பிரியா பல்கலைக்கழகத்தில் படிக்கவேயில்லை. கிடைக்கப்பெற்ற ஆதாரங்கள் அவர் நிர்வானா கல்லூரியி லேயே முடித்திருக்கிறார் என்பதை உறுதிப் படுத்துகின்றன. அதிலும் அவர் இரண்டு பாடங்கள் மட்டுமே எடுத்திருக்கிறார். தொலைதூரக் கல்வி முறையில் பகுதி நேரமாக படித்தாலும் அவர் இந்தப் படிப்பை முறையாக முழுமை படுத்தவில்லை. 


   இதன் தொடர்பாக காவல்துறையிடம் முறையாக புகார் அளிக்கப்பட்டுள்ளது என்ற தகவலும் கிடைக்கப்பெற்றுள்ளது. கமர்சியல் குற்றப் பிரிவின் புலனாய்வு அதிகாரி இன்ஸ்பெக்டர் ஹைருடின் இந்த வழக்கை கிடைக்கப்பெற்ற புகார், ஆதாரங்கள் ஆகியவையின் அடிப்படை யில் மிகத் துரிதமாக விசாரணை நடத்தி வருகிறார் என்பது தெரிய வந்துள்ளது. 


   முழுமையாக முடிக்கப்படாத பட்டப் படிப்பிற்கு சான்றிதழ் எப்படி வழங்கப்ப ட்டது ? இந்த முழுமை பெறாத கல்வியின் அங்கீகாரம் என்ன ? பொதுச் சேவைத் துறைக்கான வரையறை இசைந்து கொடுக்கின்றதா ? அரசாங்க வேலை இந்த  முழுமை பெறாத பட்டப் படிப்பிற்கு வழங்கப்பட்டதன் பின்புலன் என்ன ? இதில் வேறு யாரெல்லாம் சம்பந்தப் பட்டுள்ளனர் ? தஞ்சோங் மாலிம் மாநகராட்சி மன்றத்தில் பணிபுரியும் பெண் உயர் அதிகாரியின் கைக்கூலி இந்த சட்ட அதிகாரியா ? முழுமையக  பட்டப் படிப்பை முடித்த பட்டதாரிகள் இப்படி ப்பட்ட ஊழல் பேர்வழிகளால் நசுக்கப்ப டுகின்றார்கள் என்பது நேரடியாகவே தெரிகின்றது. இது போன்ற சதிநாச வேலைகளுக்கு குறிப்பாக நமது இன பிரதிநிகளின் எதிர்ப்பு நடவடிக்கை இருக்குமா ? அல்லது தங்களது பதவியை மட்டும் தற்காத்துக் கொள்ள ஜால்ரா அடிக்கிறார்களா ?


   நாட்டை மெல்ல மெல்ல சீரழித்துக் கொண்டிருக்கும் புற்று நோயான போலி பட்டப் படிப்புச் சான்றிதழ் விவகாரம் இந்த மாநகராட்சி மன்றத்தில் மட்டுமா ? அல்லது எல்லா அரசு துறைகளிலும் புல்லுருவி போல் பரவி கிடக்கின்ற

னவா ? 


மேலும் ஆதாரங்களுடன் விரிவான செய்திகள் தேசம் சிறப்புப் புலனாய்வுக் குழு விரைவில் வெளியிடும்!

 Advertisement :

Pegawai Tadbir Undang-Undang Majlis Daerah Tanjong Malim Tidak Mempunyai Kelayakan Akademik Yang Sempurna?
Sijil Ijazah Palsu? Pengambilan Jawatan Pegawai Tersebut Dikompromi?     
 ( Illakiyan )

தஞ்சோங் மாலிம், ஜூலை - 6


   மாநகராட்சி மன்றத்தின் சட்ட அதிகாரி சாருடின் பின் ஜபாரின் கல்வித் தகுதிகளும் சான்றிதழ்களும் போலி என்ற உண்மை தற்சமயம் வெளிச்சத்திற்கு வந்துள்ளது. தேசம் சிறப்புக் குழுவினரின் ஆய்வில் பல திடுக்கிடும் தகவல்களும் உண்மைகளும் ஊழல்களும் கண்டுபிடிக்கப்பட்டுள்ளன. 


   சாருடின் பின் ஜபார் தஞ்சோங் மாலிம் மாநகராட்சி மன்றத்தில் சட்டப் பிரிவில் உதவி அதிகாரியாக (L29) கடந்த

13 ஆண்டுகளாக பணிபுரிந்தார். கடந்த 2016ஆம் ஆண்டு ஆகஸ்டு மதம் சட்ட அதிகாரியாகப் (N41) பொறுப்பே ற்றிருக்கிறார். இப்பதவிக்கு வருவதற்கு அவர் நோர்த்தம்பிரியா பல்கலைக்க ழகத்தில் சட்டத் துறையில் இளங்கலைப் பட்டப் படிப்பை முடித்ததாக அவர் சான்றித ழ்களைச் சமர்ப்பித்து இருக்கின்றார். அவர் அந்தப் பல்கலைக்கழகத்திற்குச் செல்லவே இல்லை என்பது தேசம் சிறப்புக் குழுவினரின் ஆய்வில் கண்டுபிடி க்கப்பட்டுள்ளது. 


   அந்த சட்ட அதிகாரியின் கல்வித் தகுதியில் பல ஆருடங்கள் இருப்பதால் ஆய்வுக் களத்தில் நேரடியாக தேசம் சிறப்புக் குழுவினர் இறங்கினர். இதன் பயனாக தஞ்சோங் மாலிம் மாநகராட்சி மன்றத்தின் தலைவர் மாண்புமிகு முகம்மது சுக்ரி பின் அசாரி அவர்களுட னான நேரடி சந்திப்பும் ஏற்பட்டது. சந்திப்பின் இறுதியில் எந்தவொரு முடிவு க்கும் வராவிட்டாலும், பல ஆதாரங்கள் நேரடியாகவே கண்டெடுக்கப்பட்டன. 
அந்த சட்ட அதிகாரியின் கல்வித்தகு திகளின் பட்டியலில் டிப்ளோமா தகுதியும் தற்பொழுது போலி என கண்டுபிடிக்க ப்பட்டுள்ளது. அவரின் டிப்ளோமா, இளங்கலைப் பட்டம் (டிகிரி) ஆகிய இரண்டும் ஒரே நோர்த்தம்பிரியா பல்கலைகழகத்தில் ஒரே நாளில், அதாவது 08-07-2011 என்ற திகதியில் பெறப்பட்டதாக பதிவில் இருக்கின்றது.


   ஒரே திகதியில் இஃது எப்படி சாத்தியமா கும் ? டிப்ளோமா கல்வித் தகுதி இருந்தால் தானே இளங்கலைப் பட்டயக் கல்வியைத் தொடர முடியும் ? மேலும், இரண்டு சான்றிதழ்களிலும் ஒரே பதிவு எண்கள் (serial number) எப்படி இருக்க முடியும் ? நோர்த்தம்பிரியா பல்கலைக்கழகத்தில் சட்டத்துறையில் டிப்ளோமா கல்வியே கிடையாது என்பது மற்றுமொரு உறுதிப் படுத்தப்பட்டத் தகவல். சாத்தியப் படாத அனைத்துக் குளறுபடிகளும் இவரின் சான்றிதழ்களில் இடம்பெற்றிருப்பது இவை போலி என உறுதிப் படுத்துகி ன்றன.